Stenčas

Pozdravljeni na blogu Media Publikuma, kjer lahko preberete in pogledate, kaj počnemo, o čem razmišljamo in kaj nam ne da miru, medtem ko ne skrbimo za naše naročnike.

Stenčas

Za tiste, ki izraza še niste nikoli slišali: Stenčas je bil pred dobo modernih komunikacij na steno nalepljen vsem na ogled natisnjen besedni in slikovni zapis o dogajanju. Nadejam se, da v tej besedni klobasi nobena vejica ne manjka, saj so vse pojasnjevalne reči sami levi pridevniki samostalnika zapis :).

Skovanka se je prebila tudi v SSKJ.

Stenčas so poznali skoraj povsod: v šolah, bolnišnicah, društvih, kulturnih in gasilskih domovih, tovarnah, pisarnah … V nasprotju s pregledom političnih dogodkov, ki jih omenja gornji izrezek, je bilo dosti več zanimanja za npr. utrinke s sindikalnega izleta. Bog se je sicer usmili, če se je Janezova žena na sliki s sindikalnega izleta zvirala v neprimernih pozah, posebej, če Janeza na tem izletu ni bilo. Ampak osnovni namen in pomen stenčasa je bil OBVEŠČANJE.

V oglaševalskih agencijah se dogaja veliko, vsak dan, neprestano, tudi zvečer, ponoči …

Če je v agenciji sodelavcev veliko, tisto, kar je zanimivo in pomembno, težko pride pravi čas do vseh naslovnikov, če agencija nima pravega sistema pretoka podatkov. Sestanki so v redu, a poberejo veliko časa, vedno je kdo bolan ali mora nujno kam drugam. Elektronska pošta je v redu, dokler ni v nabiralniku par sto sporočil, ki si jih ne shranimo tako, da bi jih z lahkoto našli takrat, ko bi si radi osvežili spomin, ker si vsega, kar dobimo, pa res ne moremo zapomniti.

V naši hiši smo že pred leti skupaj s strokovnjaki za sodobne tehnologije zasnovali pregleden in učinkovit sistem sledenja dogodkom na intranetnih straneh. Tja lepimo zapise o vseh pomembnih dogodkih, dogovorih, vse dokumente, povezane z našimi naročniki in projekti, kar nam omogoča, da vedno najdemo vse na enem mestu. Tisto pa, kar ne sodi v en ali drug predalček, pa prav tako moramo vedeti vsi, zapisujemo v Stenčas, ki je pri nas popoln odraz razlage iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika, le »političnih« je treba izbrisati. Čeprav – kaj pa danes ni politika, vas vprašam? V našem Stenčasu, ki ga zaradi pomembnosti pišemo z veliko začetnico, je vse – od hišnih tračev do poslovnih dogovorov.

Ko smo iskali poimenovanje za ta del, nam je seveda najprej prišel na misel »blog«. A beseda je malo dolgočasna, prevečkrat uporabljena, vsak sosed in znanec že piše blog. Ko smo preverjali izvor besede, tudi nismo našli v njem nič »žmohtnega«, saj naj bi bila to skovanka besed »web« in »log«. Mi pa imamo radi našo lepo slovenščino in se pri pisanju vedno ogibamo tujkam, če se le da. Zato smo iskali drugačno besedo. Tudi zato, ker se vedno trudimo biti malo drugačni. Tako smo našli stenčas.

Ob prenovi naše spletne strani, na katero smo zelo ponosni, smo se odločili, da bomo delčke Stenčasa, za katere bomo presodili, da bi bili zanimivi tudi za naše obiskovalce, delili. Če med svojo snovjo ne bomo našli ničesar primernega, bomo napisali posebnega.